Beroep robottrainer, het trainen van robots

Net als bij mensen is het trainen van robots gericht op het verwerven van competenties. De drie aspecten van een competentie (kennis, vaardigheden en attitude) kunnen worden vertaald naar de wereld van mechatronica en algoritmes. In deel 3 van deze serie posts over het beroep robottrainer bekijken we deze facetten afzonderlijk.

Kennis
Hier onderscheidt de robot zich van de mens. Hoe graag zouden wij niet het Chinese woordenboek downloaden in ons brein. Een robot kan dat! Aan de robottrainer de taak om dit uit te voeren, de juiste API’s te koppelen, of de robot zo te programmeren dat deze zelf kennis vergaart.

Vaardigheden
Op dit vlak is de mens weer de winnaar. Toegegeven, industriële robots kunnen uiterst nauwkeurig en snel miljoenen keren dezelfde las maken, maar een robot die een vaatwasser uitpakt is al gauw lachwekkend. De robottrainer kan met diverse technieken een robot vaardigheden aanleren.

Attitude
Robots zijn goed in het uitvoeren van repetitieve taken, maar houden over het algemeen weinig rekening met hun omgeving. Een mooi voorbeeld zag ik ooit bij de TU Twente. Zij hadden een robot, die op Schiphol reisinformatie geeft, geleerd om niet tussen groepjes pratende mensen door te lopen.

Volgende keer meer over mens-robot teams.